כללי

איך נלמד יותר ביעילות ונתעייף פחות בכיתה?

 

להתעייף פחות בכיתה

כשהתחלתי ללמד לפני 6 שנים קיבלתי תפקיד של מורת שילוב ומורה מפצלת. לכיתות א’ היו 10 שעות פיצול שבועיות בשפה ובחשבון. כלומר, את מקצועות השפה והחשבון הם למדנו בחצאי כיתות. אין ספק שמעבר להשפעה החיובית על הישגי התלמידים, הייתה גם השפעה חיובית על הילדים בתחום החברתי ובתחום הרגשי. הם ידעו שהמורה תגיע לעזור להם ולכן היו יותר שלווים ונינוחים בלמידה.

בהמשך, כשהפכתי למחנכת כיתה א’ בעצמי כבר הורידו את שעות הפיצול ל-5 שעות שבועיות.

החל מהשנה הבאה הבנתי שלא יהיו עוד שעות פיצול כלל.

ביטול שעות הפיצול מצריכה אותנו להיערך מחדש, במיוחד עם הקטנטנים שכל כך זקוקים לנו.

לפני שנתיים התחלתי לעבוד עם התלמידים בקבוצות קטנות ומצאתי את עצמי הרבה פחות עייפה בסוף היום.

אז איך ננהל כיתה א’ כך שאנחנו נרוויח ונהייה פחות עייפות וגם התלמידים שלנו ירוויחו?

איך נאמץ פחות את הקול שלנו? פחות נתמודד עם בעיות משמעת בכיתה, נצליח יותר לעקוב אחר התקדמות התלמידים ולקדם אותם?

כיום רוב כיתות א’ מכילות כ-30 תלמידים. כשאנו מלמדים את כל הכיתה (הוראה פרונטלית) אנחנו במקרה הטוב משיגים את קשב של כ- 8 תלמידים וגם אז… רק למספר דקות. כשמדובר בהקנייה של קריאה וכתיבה בכיתה א’  ההוראה הפרונטלית כמעט ואינה יעילה.

אז מה אני מציעה?

חלקו את הכיתה שלכם ל-5 קבוצות של כ-6 תלמידים. לכל קבוצה העניקו צבע: קבוצת האדומים, הצהובים, הירוקים, הכחולים והלבנים.

 

סדרו במערכת שלכן כמה פעמים בשבוע אתן נפגשות עם הקבוצה לכ-15 דקות. וודאו שאתן נפגשות עם כל קבוצה לפחות פעמיים בשבוע. הקדישו למפגשים שלכם פינה/ לוח קטן עם אותיות ותנועות. כל ילד צריך לדעת מראש לאיזו קבוצה הוא שייך ומתי הוא נפגש עם המורה.

בהמשך השנה, ממליצה גם לקבוע לכן זמנים לפגישות יחידניות של כ-5 דקות כדי לבדוק את ההתקדמות של כל תלמיד. בפגישה זו וודאו שהתלמיד שולט בעיצורים ובתנועות.

שאלות ותשובות להתלבטויות של כל מורה שמתחילה לעבוד בקבוצות:

  1. האם הקבוצה צריכה להיות הומוגנית או הטרוגנית? כלומר, האם לחלק את הילדים לקבוצות לפי רמתם? אל תתלבטו יותר מידי. לדעתי בתחילת השנה הקבוצות צריכות להיות הטרוגניות עד שאתן מבינות את מצבו הלימודי של כל תלמיד. בהמשך הקבוצה יכולה להפוך להומוגנית ואז הילדים נמצאים עם עוד ילדים ברמתם, כדי לתת להם יותר בטחון… ואז שוב הייתי משנה לקראת אמצע-סוף שנה את הקבוצה להטרוגנית כדי שהרמה של הילדים תעלה.
  2. מה שאר הילדים בכיתה יעשו בזמן שאני יושבת בקבוצה?  שאר הילדים יעבדו במרכזי למידה אותם הם הכירו מראש והתנסו בהם. המורה מקצה מספר שיעורים כדי ללמד את מרכזוני הלמידה, מה עושים בהם ואיך פועלים בהם. מרכזוני הלמידה יכולים לכלול פעילויות בכתיבה ובקריאה. דוגמא למרכזונים שהילדים יכולים להתנהל בהם לבד תוכלו למצוא בפוסט שלי “מרכזי למידה בכיתה”. 
  3. מה אני עושה עם הילדים שלא עובדים במרכזוני למידה, הם רק מסתובבים, לא עובדים וכל הזמן מפריעים?  קודם כל, חשוב לציין שהפגישה הקבוצתית היא רק כ-15 דקות, כלומר, ישארו עוד כ-25 דקות של שיעור בהם את עם כל הכיתה. לכן, זה באמת לא נורא אם הילדים האלה לא יעשו כלום 15 דקות, הם עדיין מאוד חסרי בטחון לעבוד לבד. חשוב לעודד את הילדים שכן עובדים עצמאית, לשבח ולצ’פר. לאט לאט תראי שגם הילדים שמסתובבים ינסו לפעול במרכזי הלמידה. ברגע שאת מזהה נכונות הכי קטנה מצידם- שבחי אותם בהתלהבות! ילדים אלה במילא לא יעבדו גם בהוראה פרונטלית, אך לפחות הם ירוויחו איתך עבודה פעמיים בשבוע בקבוצה קטנה. בנוסף, חשוב מאוד להקצות זמן לשיתוף- מה הילדים עשו בזמן שאת ישבת עם קבוצה? כשנותנים לילדים זמן לשתף, אז יש להם יותר רצון לעבוד! הם בדיוק כמונו המבוגרים- הם גם רוצים לקבל הכרה! הקציבי זמן בכל פעם לשלושה ילדים לשתף מה הם עשו במרכזוני למידה ושבחי אותם בפני כל הכיתה. מבטיחה שזה יעשה חשק גדול גם לילדים שרק מסתובבים.

 

ועוד טיפ חשוב:

צריך להבהיר לתלמידים את הכללים והחוקים לעבודה במרכזונים. התלמידים לא פונים אל המורה בזמן הזה, אלא רק במצב חירום (חשוב להסביר לילדים מה זה אומר מצב חירום). כאשר הם לא מסתדרים עם משימה יש להם כמה שתי אפשרויות: מנסים להיעזר ב”מורים הקטנים” (העוזרים של המורה לאותו יום) ואם עדיין לא הסתדרו הם ניגשים למרכז למידה אחר.

אני יכולה לספר מניסיוני האישי שבהתחלה קשה להתרגל לעבוד ככה ועוד יותר קשה להרגיל את הילדים (בגן הם רגילים שצמודים אליהם כל הזמן) הםיפנו אלייך הרבה ויהיה לך נדמה שיש ממש כאוס והם לא מסתדרים!

הכל בסוף תלוי בסיגול של הרגלים והתמדה מצידך.

אם תתמידי בדרך הזו תגלי עולם נפלא של למידה חוויתית וקשר אישי עם התלמידים, עולם שבו המורה הרבה פחות עייפה. התלמידים ירוויחו מורה קשובה יותר, יחס אישי, חוויות הצלחה ועצמאות!

הנה קבצים שיעזרו לך לחלק את הכיתה לקבוצות ולעקוב אחר התקדמותן ביעילות:

כתבי שולט/ שולט חלקית/ לא שולט.

 

ירוקים

 

 

הנה הצצה ללוח הקבוצות שלי מהכיתה הקודמת:

IMG_20170602_102315_HDR

  • הפוסט נכתב בלשון נקבה, אך כמובן מיועד גם למורים שבנינו 🙂

 

דפי מעקב קבוצות בכיתה

עפרונות צבעוניים לכתיבת שמות ילדי הקבוצה:

תגי שמות

10 תגובות בנושא “איך נלמד יותר ביעילות ונתעייף פחות בכיתה?

  1. היי, האם יש לך קובץ של הטבלאות לכיתה ב’ עם נתונים מתאימים? כמו שעשית לכיתה א’…

  2. היי,
    לא הכרתי את הבלוג, ראיתי אותו עכשיו כשמישהי מ”מורות משקיעות” הפנתה לכאן בעקבות שאלה על למידה בקבוצות. פוסט מדהים וחשוב!! נשמע שיש הרבה מה ללמוד ממך 🙂
    שאלה לי… אחרי שאת עושה הקניה קבוצתית- את נותנת להם עמודים לתרגול בחוברת?
    כי אז זה בעצם אומר שהכיתה לא מתקדמת בדיוק באותו קצב..נכון?

    1. היי עפרי, קודם כל תודה ושמחה שהגעת אליי 🙂 מקווה שאת עוקבת 🙂 הכיתה לא מתקדמת באותו קצב, אך יחד עם זאת, אני כן מקפידה שהפערים לא יהיו גדולים מידי, אלא אם כן אילו תלמידים שמאוד מתקשים.

  3. גם אני מורה בא’ וחידדת לי הרבה דברים יפים.
    אשמח להבין מתי את עושה הקניה. האם זה כיתתי או קבוצתי?

  4. אני ממש אוהבת את מורה באהבה אני משתמשת בדפי קבוצות והתלמידים ממש אוהבים

השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.