כללי

אסיפת הורים

 

IMG_20180829_160134

 

 

אסיפת ההורים הראשונה שלי דווקא זכורה לי לטובה. היא זכורה לי לטובה לא בגלל שהייתי מאורגנת (אני תמיד מאורגנת) ובטח לא בגלל שאני טיפוס של קהל (למרות שבמצבים כאלה אני יודעת להתעלות מעל עצמי). אני חושבת שהאסיפה הזו זכורה לי לטובה בגלל ההורים. לרובם זה היה הילד השני או השלישי שעולה לכיתה א’. ההורים האלה היו ברובם מגובשים ופעילים. הם ידעו יותר טוב ממני את ההתנהלות הבית ספרית והם מיד התגייסו לעזור לי.

אין ספק שהרגשתי את החיבוק החם מהם. הם התרגשו עבורי כמו שהם התרגשו עבור ילדיהם.

אבל.. לא כך היה בפעם השנייה…

בפעם השנייה הגיעו הורים שלרובם זה הילד הראשון שעולה לכיתה א’. הפעם לא היה שום חיבוק  🙂

ולא שחלילה אני באה בטענות להורים האלה. בכל זאת, זאת כבר לא הפעם הראשונה שלי (למרות שזה תמיד מרגיש כמו פעם ראשונה) והפעם יש הורים שנרגשים וחוששים יותר ממני ומהילדים ביחד. כאן בדיוק הבנתי שאני צריכה לתפוס פיקוד, להרגיע ולהכיל. כמובן שבאותה אסיפה זה כבר היה מאוחר מידי..

אז החלטתי לכתוב לעצמי טיפים לאחר האסיפה ההיא… השנייה… ואני אשמח לשתף גם אתכם בתובנות שלי.

קחו אוויר… זה ארוך …

🙂

  1. חייכו, חייכו, חייכו! זה לא עולה כסף… ככה אימא שלי תמיד אומרת…

“עדי, עם חיוך אפשר להשיג הרבה יותר”. כל כך נכון!

לאחרונה, אימצתי מאוד את מה שאימא שלי אומרת לי… למרות שזה היה כרוך במאמץ אדיר, התחלתי פשוט לחייך לאנשים.. לקופאית בסופר… למוכרת בקניון, לשליח… לבנקאי…לשכן… ואתם יודעים מה?! עובד כמו קסם! הם מיד מחייכים אליי בחזרה ומוכנים לעשות עבורי הרבה יותר! אפילו קיבלתי כמה מחמאות על החיוך הזה…

אז חייכו אל כל הורה שנכנס… מידי פעם הגניבו חיוך באסיפה… אל תהיו כאלה רציניים!

2.הקדישו מספיק זמן לאסיפה. ממליצה מאוד לא לקבוע תכניות לאחר האסיפה. בכיתה א’ אסיפת הורים לוקחת זמן! הערב הזה מוקדש כולו להורים, שדרו להם את זה!

  1. הקראה של קטעי קריאה באסיפה: אני באופן אישי פחות מתחברת להקראה של קטע באסיפה, זה מרגיש לי מאוד מאולץ ולא בגובה העיניים… בעיניי, אסיפת הורים נועדה להרגיע ולא להתפלסף..

אם אתם בכל זאת כן מתחברים לקטעי קריאה… אז בבקשה… בחרו קטע קצר, קולע, מרגש ורלוונטי! אני ממליצה על קטע שיעזור להורים להתחבר לגישה שלכם כמורים. עבורי דוגמא לקטע כזה היא מהספר של ד”ר סוס “הידד ליום שונשוני מיוחד”.

  1. תהיו מאורגנים! דאגו מראש לטפסים שאתם צריכים לתת להורים למלא, למכתבים שאתם צריכים לחלק, לפרטים שההורים צריכים למלא. אם זה אפשרי, אני ממליצה להזמין את ההורים 20 דקות לפני לאסיפה כדי שימלאו את כל הטפסים. ממליצה לשים טופס הרשמה לאסיפה בכניסה לכיתה ולהגיד לכל מי שנכנס “כבר מלאת את טופס ההרשמה לאסיפה?”

אתם אפילו לא צריכים להתאמץ… הכנתי לכם הכל בסוף הפוסט הזה…

1

 

 

4

 

חשוב מאוד! לא לשכוח לתת להורים למלא איך הילד שלהם חוזר הביתה! חוסך הרבה דאגות:

6

 

5

 

IMG_20180830_153243

 

IMG_20180830_153231

  1. אסיפת הורים מודרנית וטכנולוגית! אם יש באפשרותכם, שלחו את כל המידע להורים לפני האספה, במכתב או במצגת. בקשו מההורים לכתוב שאלות ולהגיע איתן לאסיפה. אני חושבת שהיום אסיפת ההורים היא קצת מיושנת. הורים צריכים להאזין למידע במספר אספות וזה מעייף ומתיש. בעיניי, אספת הורים נועדה בעיקר להרגיע ולאפשר להורים להתרשם מבית הספר.
  2. ובכל זאת- לרוב המורים לא מאפשרים לשלוח את המידע לפני והם מעבירים אותו באסיפה עצמה. טיפ להתנהלות באסיפה עצמה: אמרו להורים שאתם מבקשים שלא יקטעו אתכם בזמן הצגת המידע והניחו להם דפי שורות וכלי כתיבה כדי שיוכלו לכתוב שאלות שמתעוררות בהם בזמן ההסברים שלכם. אתם מבטיחים שתשאירו זמן לשאלות בסוף. תמיד יהיה מי שינסה בכל זאת לשאול אתכם שאלה באמצע… חזרו ואמרו “אשאיר זמן לשאלות בסוף”… זכרו- אם תשברו פעם אחת ותענו, פתחתם פתח להפרעות נוספות.

7. זאת לא שעת יצירה: הרבה אספות מתנהלות כך שלאחר קבלת המידע ההורים יושבים לזמן יצירה- הכנת ברכות לשנה החדשה עבור ילדיהם. הצעה שלי- בקשו מההורים להכין את הברכות בבית, הכינו תיבה יפה למכתבים לשנה החדשה ובקשו מההורים להגיע עם המכתב שהכינו ולשלשל לתיבה. לא לכל הורה יש סבלנות לערב יצירה… ואתם לא באתם להפעיל את ההורים.

תנו הנחיות ברורות לכתיבת הברכה- גודל הברכה וכד’.

מה בכל זאת כן אפשר לעשות כדי שיהיה חיבור גם לעולם הרוח?

IMG_20180830_153430

שאלו ובקשו מההורים לכתוב מה המשאלות שלהם עבור הילדים שלהם לשנה החדשה.

אפשר להניח לוח שעם לידכם ולבקש מהם לנעוץ את המשאלות שלהם. הקדישו לפעילות כזו 5 דקות.

 

אפשר לבקש מההורים להביא תמונות שלהם כשהם היו בכיתה א’ ולכתוב מאחורי התמונה את המשאלה שלהם לילדם.  אפשר לתלות את התמונות בכיתה ולעשות משחק עם הילדים בימים הראשונים… נחשו מי ההורים שלכם!?

פרץ הנוסטלגיה עוזר להורים להתחבר להרגשה של ילדם. המשחק עם הילדים בימים הראשונים עוזר לילדים לראות שכולם עברו פעם את כיתה א’!

  1. מקצועיות: אני חושבת שבאסיפה של כיתות א’ יש מקום להכניס גם את המקצועיות שלכם. איך מכניסים אותה? חשוב לדבר על קצה המזלג על מוכנות ובשלות לכיתה א’. חשוב לתת להורים מושגים בנושא כדי שאחר כך תוכלו לשוחח איתם בגובה העיניים. ידע הוא כוח! אני הכנסתי למצגת שלי מעט מידע על בשלות לכיתה א’. כתבתי במצגת בנקודות, ובפני ההורים ארחיב יותר על הנושא.
  2. כיבוד: באספות ההורים הראשונות שלי קניתי שתייה מתוקה, קוראסונים, עוגיות, סוכריות… מניסיון שלי- אף הורה לא נוגע בזה!

הניחו משהו קטן וצנוע, כמו צנצנת סוכריות או עוגיות ומים! צרפו כרטיסיית ביקור עם ברכת שנה טובה…

זה באמת מספיק! חבל על הכסף שלכם…

אפשר להדפיס את הכרטיסיות שהכנתי, להוסיף להן מאחורה את פרטי ההתקשרות שלכם ולאחר מכן לניילן.

  1. תשובות להורים: הרבה פעמים הורים לא מרוצים מכל מיני חוקים ותקנות שקשורים בכלל למשרד החינוך או לבית הספר. בסופו של דבר, התסכול יוצא עלינו…

אנחנו הפנים של בית הספר ואנחנו צריכים לתת את התשובות וההסברים. אם לא נהייה זהירים מספיק, אנחנו עלולים למצוא את עצמנו בעימותים עם הורים במהלך האסיפה.

הצעה שלי, הזדהו עם מה שההורים אומרים לכם והבטיחו להם שתספקו להם תשובות.

דוגמא לשיחה כזו:

אימא של ילד: “אני לא מבינה למה שינו את זמן הפסקת האוכל, הילדים יהיו ממש רעבים…. זה לא בסדר”.

מורה: “אני מאוד מבינה, את צודקת, יכול להיות שיהיו ילדים רעבים ולכן אני אבדוק איך אפשר לעזור לילד לאכול בזמן, כך שלא יהיה רעב. אני לא אשאיר אף ילד רעב ואנחנו נתעדכן בשבועות הראשונים שהכל בסדר”.

חשוב מאוד לא להשאיר הורים עם החששות שלהם.

אם יש דברים שאתם לא יודעים את התשובה, אמרו להם שתבדקו ותחזרו אליהם עם תשובה בהקדם. רשמו לעצמכם בצד שאתם צריכים לחזור אליהם עם התשובה.

אם ההורה מביע את דעתו, גם אם זו בצורה תוקפנית, הסתכלו תמיד איך תוכלו לעזור לו ולהרגיע אותו.

אל תתנו תשובות כמו: “אני לא יודע”, “אלה לא החלטות שלי, אלה החלטות של בית הספר או משרד החינוך”. אלו תשובות מאוד לא מקצועיות.

גם אם זאת אינה החלטה שלכם.. החיים הם לא שחור ולבן. הראו להורים שיש מקום לגמישות. גם אם יש דברים שאתם לא מוכנים להתפשר עליהם והם חוקים שגם עליכם מקובלים, למשל לא להביא שתייה ממותקת לבית הספר… אל תכנסו לפינות האלה עם ההורה בזמן האסיפה.

והכי חשוב- תנו להורים באמת להרגיש את האווירה שאתם מנסים ליצור בכיתה. ההורים צריכים את התמיכה שלנו!

 

לנוחיותכם.. כבר בניתי לכם מצגת:

שקופית1

שקופית2

 

שקופית3

 

השקפים הבאים עוסקים בבשלות לכיתה א’:

 

ולאחר מכן, כל המידע הרלוונטי:

 

את המצגת שלי אפשר להוריד ריקה ולהקליד בה כרצונכם, פרט לשקפים של “איך נדע שהילד בשל לעלות לכיתה א’?” מי שלא צריך אותם, ניתן פשוט להסיר אותם על ידי מחיקת שקופית.

הבאתי כאן דוגמא למידע שהכנסתי במצגת שלי.

בהצלחה לכולם ושנה נפלאה 🙂

תוכלו להוריד את הקבצים כאן:

דגלוני משאלות

כרטיסיות ביקור

קבצים למלא

מצגת: אסיפת הורים להורדה

 

23 תגובות בנושא “אסיפת הורים

  1. את מדהימה ! השיתוף שלך כל כך משמעותי ומאוד מעשי.
    וואו….
    אשמח לזמין אותך לבית הספר שלנו
    יישר כח

    1. תודה רבה על השיתוף! הקבצים מקסימים! תוכלי לכתוב באיזה גופנים השתמשת לכתב ולדפוס והיכן ניתן להוריד אותם?

      1. היי יונת, את יכולה לכתוב בגוגל “פונטים בעברית להורדה בחינם” ותגיעי לשלל אפשרויות בחינם ללא בעיה.

    2. מקסים ממש!! תודה רבה לך על השיתוף!!
      לצערי הקובץ של המצגת לא נפתח לי.. אפשר עזרה?!

  2. ווואווווו ווואווווו וווווואאאאוווו
    אלו עיצובים יפיייים מזמיני פנים פשוט יצירות מופת.
    בכל פעם אני מתרגשת מחדש מתוצרייך.

    וזה כל כך כל כך לא מובן מאליו הנתינה הזו שלך….
    ג א ו ו ה
    שיש “אנשים טובים באמצע הדרך”

    תודה ע נ ק י ת שנה טובה מבורכת ומלאה ביצירה עשירה פורייה בכל תחום בו תחפצי.

    מעריכה מוקירה ואוהבת
    איריס.

    1. תודה איריס, ממש ריגשת אותי. לא מובן מאליו גם שיש אנשים שיודעים לפרגן ככה, אז תודה לך ואני מאושרת שהעשייה שלי עוזרת. שתהייה לך שנה נפלאה!

  3. אהבתי את כל הרעיונות שהעלית וכמובן, את החומרים…
    חשבתי שיצאת לשבתון.
    אני שמחה שלא…

  4. הי,
    בעשייה שלך יש כלכך הרבה הגיון וחשיבה אכפתית ומדויקת. תודה בעד השיתוף המלא אשמח לעשות שימוש בקבצים המצורפים. אשרייך על כישורייך ותבונתך. שנה טובה
    אורלי

  5. עדי, את מדהימה!!!
    התכנים שלך והרצון הטוב לשדרג את כולנו אני ממש מודה לך.
    תודה רבה על המצגת ששלחת, הייתי שמחה לקבל את המצגת שלך מלאה.
    האם תוכלי לשלוח לי?
    תודה רבה

    1. תודה 🙂 אני מצטערת אבל לא אוכל לשלוח לה אותה מלאה מכיוון שיש מידע שם שהוא חסוי ורלוונטי רק לבית הספר בו אני מלדת.

  6. חייבת לעדכן אותך כי אסיפת ההורים שלי הייתה מקסימה בזכותך. השתמשתי בכל הקבצים שהעלית. השיתוף שלך מדהים !!! פשוט תודה 🙂

  7. עדי תותחים,
    נפלא מה שעשית!
    אני מורה שנה שניה ביסודי לאחר 10 שנים בחטיבה ותיכון, והשנה אהיה שנה ראשונה מחנך. האם יש טיפים/אתר/טפסים/רעיונות דומים לאלה ששלחת אבל לכיתה ו’?

    1. היי, תודה 🙂 קודם כל, בהצלחה! האמת שהטיפים מתאימים גם לכיתה ו’, אבל אני יותר מומחית בכיתות א’-ב’ ולכן אין לי משהו שמיועד במיוחד לכיתות ו’

  8. כל הכבוד על ההשקעה! נתת לנו השראה, שאשמח לשאול אותך שאלה ולשמוע את דעתך. במחצית א’ התקיים יום הורים באחד מבתי הספר שבו אני מלמד והשתמשו במערכת פגישונים לניהול חכם של יום ההורים, המערכת חסכה לי שעה של תסכול ובזבוז זמן ונתנה לי את האפשרות להתרכז ב יום הורים, הגדרתי בלחיצת כפתור את השעות שאני מקבל את ההורים, הזמנתי הורים שאני חייב להיפגש איתם מסיבה מיוחדת והגדרתי לי הפסקות בלוח כל שעה והכל בזמן מאוד קצר. בבית ספר אחר שאני מלמד בו לא משתמשים במערכת הזו וזה מתסכל, הזמן שלנו המורים חשוב ביותר, לדעתך, האם במדינת ישראל צריך לחייב להשתמש במערכות לניהול יום הורים? קישור למערכת: https://rsidevone.com/about.php

השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.