בכיתה א’ הילדים רוכשים את הקריאה. קריאה הופכת לשוטפת ככל שמרבים לקרוא. אין דרך אחרת לשפר את הקריאה חוץ מלקרוא!
לאחרונה התקיימו ימי ההורים בבית הספר בו אני מלמדת. הורים שיתפו אותי שהילד לא כל כך רוצה לקרוא בבית. לא משנה מה וכמה הם ניסו – הילד עדיין מסרב או מתחמק. לפעמים הדבר אפילו יוצר מתחים בין ההורה לילד.
הנה כמה רעיונות שמצאתי, המעודדים ילדים לקרוא בבית:
- צרו סביבה אוריינית בבית. הניחו את הספרים שיש לכם בבית במקום נגיש. אל תעמיסו במדפים מלאים בספרים.
- הגבילו את זמן הצפייה בטלוויזיה, המשחקים בטאבלט, בפלאפון ודומיהם. אפשרו לילדים למצוא עיסוקים אחרים.
- המשיכו להקריא לילדים ספרים גם בכיתות הגבוהות יותר. הילד אומנם רכש קריאה, אך אין זה אומר שצריך להפסיק להקריא לו סיפורים. להפך- ילדים נהנים להאזין לסיפורים ולומדים דרככם לקרוא באינטונאציה המתאימה וכך להבין יותר טוב את הנשמע ואת הנקרא.
- תנו לילדים לחוות חוויה עם הספר. הקפידו שבזמן ההקראה יהיה שקט, צרו אווירה נינוחה. תתפנו באמת מכל העיסוקים שלכם כדי לשבת ולהקריא להם. שוחחו עם הילדים על מה שאתם מקריאים להם, על התוכן של הסיפור. שאלו אותם מה דעתם על הסיפור, שאלו אותם האם הם מרגישים כמו הדמויות בסיפור, שאלו אותם מה הם חושבים שיקרה בהמשך הסיפור (ניבוי) וכדומה.
- תנו לילדים לבחור את הספר אותו יקראו. כוונו אותם, אך אל תחליטו עבורם! אל תתעקשו שהילד יקח ספר שמתאים לגיל שלו. פעמים רבות יש ספרים שכתובים עליהם שהם מיועדים לילדים בכיתה ב’. ההורה חושב שבגלל שזה מה שכתוב על הספר, אז הספר מתאים לילד שלו. אך לרוב זה לא כך. ישנם ילדים שבכיתה ב’ עדיין זקוקים לקריאה של ספרי פעוטות. זאת רמתם והם צריכים לחוות חוויות של הצלחה כדי לרצות ולהמשיך לקרוא. חשוב שיקראו ספרים בהתאם לשלב שבו הם נמצאים.
- ארגנו מספר ילדים מהכיתה של ילדיכם ולכו פעם בשבוע או שבועיים ביחד איתם לספרייה. יש כאן הזדמנות למפגש של הילדים אחד עם השני ולמפגש מרתק ומשותף שלהם עם ספרים.
ומה אפשר לעשות בכיתה?
- מקפידים על זמן קריאה מכיתה א’. הילדים מביאים ספרים מהבית או לוקחים ספרים מהספרייה הכיתתית.
2. ממשיכים להקריא לילדים סיפורים בכיתה, לפחות שני ספרים בשבוע.
3. זמן קריאה של קבוצה עם המורה: מחלקים את הכיתה לקבוצות קריאה. בכל קבוצה כחמישה תלמידים. אני מחלקת את הילדים לפי צבעים. אני מקפידה להיפגש עם כל קבוצה לפחות פעם בשבוע ולקיים איתם זמן קריאה משותף. כל ילד מקריא דף מהסיפור. לרוב אני בוחרת ספרי פעוטות, שיש בהם איורים פשוטים המתאימים לכתוב. לפעמים אני מניחה לפניהם 3 ספרים ואנו עורכים הצבעה ובוחרים את הספר שנקרא. בסיום הקריאה, אני מבקשת מכל ילד לבחור מהספר דף שהוא “הכי הכי אהב” ולהקריא לנו אותו שוב. הבקשה הזאת מזמנת קריאה חוזרת לתלמיד. הם מאוד מתלהבים להקריא שוב ולהציג את הדף שהם הכי אהבו.
לעיתים, לפני קריאת הספר, אני נותנת לילדים לספר את הסיפור במילים שלהם לפי האיורים שהם רואים. כך אני מפתחת את השיח הדבור. לפעמים אני גם כותבת את מה שהם מספרים לי וכך אנו יוצרים סיפור חדש משלנו. אני מקפידה לנקד את הסיפור שכתבנו ולצלם לכל הכיתה את הסיפור. הילדים שהגו את הסיפור מתמלאים גאווה 🙂
לסיום, הנה מספר ספרים שמתאימים לכיתה א’ ובהחלט גם לכיתה ב’!
1. ברכבת יושבת ארנבת 2. ילדה אחת אמרה (מיריק שניר) 3. הזחל הרעב 4. לילה חשוך אחד 5.אוּגבּוֹ (אורה איל) 6. לבד על המרבד 7. יצאתי לטייל (מיריק שניר) 8. סבתא לאה (מיריק שניר) 9. אני צובעת ענן (מיריק שניר) 10. גלגלים (מיריק שניר) 11. מעשה בחמישה בלונים 12. תירס חם 13. הבית של יעל 14. הכיסים של ענתי 15. טרמפ על מטאטא (לילדים יותר מתקדמים) 16.איך הירח נוסע? (מיריק שניר) 17. “כל אחד הוא פלא” 18. לאן הולכות הדאגות בלילות?
קריאה מהנה 🙂
עדי
תודה רבה!
רעיונות נפלאים.