כללי

למידה והוראה מקוונת

“נו עדי…. איך את עוד לא העלית משהו לבלוג שלך על למידה מקוונת?”

זאת שאלה ששמעתי הרבה ביומיים האחרונים…

ויש לי תשובה: “רגע חברים…. תנו לעכל”

עוד לא עברו 12 שעות מאז הכריז ראש הממשלה על השבתת הלימודים וכבר הרשת מוצפת. אני באמת מאמינה שכל אחד יוכל למצוא משהו מקוון שיעבוד בשבילו והרעיונות ברשת נהדרים!

אבל אני צריכה רגע לעכל..

אני מודה, לא חשבתי לרגע שישביתו את מערכת החינוך כל כך מהר.

את סוף השבוע השארתי לעצמי בשביל להפנים את המצב. רמת החרדה שלי צריכה לרדת בשביל שאוכל להתחיל לפעול. ככה אני- תמיד צריכה זמן לעכל, כשבינתיים…האחרים… כבר תקתקו את הכול 😊

ובכל זאת,  רוצה לתת כמה רעיונות קלים ליישום ללמידה מרחוק עם כיתות א’, שעדיין לא מחזיקים בוואטסאפ וזקוקים לתיווך של ההורים. הרעיונות שלי לא מצריכים ידע מיוחד והתעסקות רבה עם שלל תוכנות/ אתרים ללמידה מרחוק.

קודם כל, אתחיל ואציין כי חשוב לא להעמיס בתקופה זו על ההורים ולא לצפות שיהפכו למורים שמקנים את הקריאה. ההורים בחרדה קיומית וכלכלית והם לא פנויים ללמידה בעצמם.

מה בכל זאת כן? על אילו מיומנויות כדאי לעבוד בזמן הזה עם ילדי כיתות א’? איך נעבוד איתם על מיומנויות אלה בלמידה מרחוק?

1.  המיומנות: העשרת אוצר מילים.

איך?

  • שלחו בוואטסאפ של ההורים חידה יומית על אחד משמות הילדים בכיתה. למשל: “אני ארוז יפה בסרט, נותנים אותי ביום הולדת. מי אני?” (שם הילד/ה: שי). אפשר לבקש גם מההורים להמציא עם הילדים חידה ולשתף בקבוצת ההורים.
  • האזנה לסיפור- ניתן לצלם את עצמכן מקריאות סיפור לילדים וניתן גם לשלוח קישור לסיפור ביוטיוב.

דוגמאות לסיפורים: פחדרון בארון (התמודדות עם פחדים), “כספיון”, “טרופתי”, “האריה שאהב תות” ויש כמובן עוד שלל סיפורים.

בעקבות הסיפורים אפשר לתת לילדים משימות ושאלות: למשל, בעקבות הסיפור “האריה שאהב תות” אפשר לשאול מה אתם הכי אוהבים לאכול? כתבו מתכון או רשימה של מאכלים אהובים. אפשר לשאול שאלות אודות פירושי מילים: מה אומרת המילה “הועיל”? המציאו ותבו משפט משלכם עם המילה.

2. המיומנות: רכישת קריאה/ מודעות פונולוגית

איך?

  • אפשר לפתוח את היום ולשלוח  להורים מספר תמונות של עצמים ולשאול את הילדים: מה מבין התמונות לא מתחיל בתנועה אוֹ? או להפך- מה כן מתחיל… ולבקש מהילדים לכתוב עוד שלוש מילים שמתחילות באותה תנועה.
  • ניתן לבקש מהם לאסוף חפצים בבית המתחילים/ נגמרים בצליל מסוים ולהעמיד אותם לתערוכה או ליצירת חנות וכך גם לשלב מיומנויות חשבון. למשל: מה יהיה מחירם של מחברת, מחק ומחבת?

3. המיומנות: שטף קריאה

איך?

  • זוהי הזדמנות נהדרת לעודד את הקריאה ולבקש מההורים שיצלמו או יקליטו את ילדיהם קוראים. אפשר לשלוח את הסרטונים או ההקלטות בקבוצה ולהתגאות 😊
  • לילדים מתקשים יותר אפשר לתת לקרוא משפט מסיפור. ולאחר מכן לחבר את כל המשפטים שכל ילד קרא לסיפור אחד ולשלוח להורים את ההקלטות ברצף. אפשר ליצור זמן קריאה כזה ביום, שנקרא לו: “קוראים סיפור ביחד” או כל שם קליט אחר.
  • בניית משחקים על ידי הילדים: בקשו מהתלמידים לקחת מטקסט מסוים מילים ולבנות משחק זיכרון/ משחק מסלול, משחק רביעיות וכו’. אפשר לשתף את המשחק שבנו עם חבריהם לכיתה בעזרת המורה.

4. המיומנות: כתיבה

איך?

ניתן לתת לילדים שלל משימות כתיבה בנושאים שהם אוהבים. למשל, דרך שאלות היפותטיות: “אם הייתם פוגשים חייזר, מה הייתם שואלים אותו, כתבו שלוש שאלות”.

אפשר לבקש שיכתבו בעקבות חג הפסח ובוא האביב. למשל: יצירת קומיקס לשיחה שהתנהלה בין פרעה למשה. או בין משה לבני ישראל וכדומה.

עוד כמה טיפים כלליים:

חשוב שבתקופה זו תשלחו סרטונים שלכם מדברים, גם אם הם מאוד קצרים. זאת הדרך של התלמידים “להרגיש” אותנו והם זקוקים לכך בעיקר בגילאים הצעירים. גם מי שנבוך מהסיטואציה (כמוני) צריך להתגבר ולעשות זאת 😊

חשוב שלא רק תתנו משימות בחוברות. הביאו שאלות שיגרו את החשיבה של הילדים ויעוררו אותם לפעולה.

אל תעמיסו: 2-3 משימות ביום זה מספיק, ובתנאי שהן טובות: משימות כתיבה יצירתיות, קריאה דרך משחקים והאזנה לסיפורים בהחלט יעשו את העבודה בכיתה א’.

שיהיה לכולנו בהצלחה,

והעיקר- הרבה בריאות ושנעבור את התקופה הזו במהרה!

נשיקות וחיבוקים לתלמידים המקסימים שלי, כיתה א2 האלופה!

3 תגובות בנושא “למידה והוראה מקוונת

    1. הרעיונות שנתת כאן ממש מעולים קלים ליישום וביצוע. מאוד אהבתי את הרעיונות של החידה היומית על שמות הילדים בכיתה והמודעות הפונולוגית- מעולה ממש , תודה

השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.